Кремлива Метропол салата: Одличен избор за секоја прослава, совршено оди со печено месо, но и како предјадење!
Вкусно!
Задолжително запишете го рецептот
Состојки:
- 2 мали страка праз
- 4 варени јајца
- 4 средни компири
- 1 лажица сенф
- 200 г кисела павлака
- 100 г мајонез
- 4 страка млад кромид
Приготвување:
1. Добро измијте го празот и исечете го на кругови. Бланширајте го околу 5 минути во врела вода, извадете го со решеткаста лажица и прелејте го со ладна вода.
2. Излупете го компирот, па исечете го на коцки и сварете го (можете да го варите и целиот компир, па потоа да го излупите и да го исечете на коцки) во посолена вода.
3. Ставете ги и јајцата да се варат, па кога ќе се сварат, оладете ги и излупете ги, па исечкајте ги на коцки. Измијте го младиот кромид и исечкајте го на кругови. Додајте сенф, мајонез, кисела павлака, сол и бибер и сето тоа внимателно измешајте го и оставете го добро да се олади. Добар апетит!