Ова јадење ќе им се допадне и на оние што не се големи љубители на боранија
Состојки:
- 2 главици црвен кромид
- 2 средни моркови
- 500 г млада боранија
- 2 средни тиквички
- 250 г лупени домати
- 1 лажица сечкан копар
- 1 л зеленчукова супа во коцка
- црн пипер
- масло
- сол
Приготвување:
1. Црвениот кромид се чисти и се сечка на коцки, морковите се лупат и се сечкаат на крукчиња.
2. Мешунките се чистат (краевите се отсекуваат, стебленцата се сечкаат на помали парчиња), а тиквичките се лупат и се сечкаат на покрупни коцки.
3. На малку масло се пржи црвениот кромид, а потоа се додаваат морковите, па и тие кратко се пржат.
4. Се ставаат мешунките и понатаму се динста, со долевање по малку супа, додека омекне зеленчукот наполу.
5. Потоа се додаваат тиквичките, се ставаат измиксираните лупени домати и се зачинува по желба. Се продолжува варењето со долевање супа по потреба, додека целиот зеленчук омекне, а јадењето ја добие потребната густина.
6. Пред крајот на варењето се става копарот и се вари уште 5 минути.
Извор: Добра храна