Искористете го стариот леб и направете вкусна пита!

Не го фрлајте!

Пита што ќе ве изненади со својот вкус

Состојки:
  • 150 г спанаќ
  • 1 главица црвен кромид
  • 2 чешниња лук
  • 120 г гауда
  • 50 г пармезан
  • 1 лажиче сенф
  • 4 јајца
  • 400 мл млеко
  • 30 мл масло
  • 2 лажици павлака
  • 500 г бајат леб
  • 1/2 прашок за печиво
  • црн пипер
  • сол
  • лен

Приготвување:

1. Црвениот кромид се чисти и се сече на коцки, лукот се сечка што поситно. Спанаќот се чисти.

2. На малку масло се пржат лукот и кромидот, а потоа се додава спанаќот и се пржи додека омекне.

3. Лебот се сече на покрупни коцки, па се додава во смесата од спанаќ. Во сето тоа се додаваат пармезанот и ренданата гауда, па се промешува и се префрла во намрсен огноотпорен сад.

4. Посебно се матат јајцата со сенфот, павлаката, млекото и маслото, па се додаваат прашокот за печиво и зачини по желба. Смесата се прелева преку состојките во садот и малку се промешува, се прекрива со фолија и се остава во фрижидер да отстои 120 минути.

5. Потоа се пече во рерна загреана на 200°Ц, додека порумени.

Извор: Добра храна

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време