Хроно-леб со семки што сите можат да го јадат: Се прави без бело брашно и квасец, долго трае и со денови останува тазе
Превкусно
Леб со многу семиња и совршен вкус што можат да го јадат апсолутно сите!
Еднаш кога ќе го пробате овој хроно-леб, сигурни сме дека секој ден ќе му наоѓате место на вашата трпеза. Освен што има неодолив вкус, многу е здрав. Може да го јадат и оние кои внимаваат на намирниците што ги внесуваат во организмот, но и оние што сакаат да ги симнат вишокот килограми. Се приготвува без бело брашно и квасец, а со денови останува тазе и може долго да стои.
Состојки:
- 2 чаши брашно од спелта
- 1/2 чаша брашно од хелда
- 1/2 чаша брашно од јачмен
- 50 г мелено ленено семе
- 2 чаши кисела вода
- рамно лажиче сол
- кесичка прашок за печиво
- 2 лажици масло
- 30 г сирови семки од тиква
- 30 г сирови семки од сончоглед (опционо)
- 20 г сусам (опционо)
- 10 г ким (опционо)
За мерка можете да користите чаша од 200 мл.
Приготвување:
Во чинија сипете ги сите три вида на брашно, меленото ленено семе, солта и прашокот за печиво, па сето тоа добро промешајте го. Додајте кисела вода и масло и добро измесете го тестото со лажица. Обложете плех со хартија за печење, префрлете ја смесата за лебот, посипете ја со семиња и печете ја во загреана рерна на 220 степени околу еден час.
По десетина минути печење, задолжително ставете алуминиумска фолија преку лебот за да не ви загори и оставете го да стои додека сосема се испече. Готовиот леб завиткајте го во памучна крпа и оставете го да отстои прекуноќ, така нема да се рони кога ќе го сечете.
Коментарите се заклучени.