ФОКАЧА – највкусната италијанска погача: Однадвор крцкава и солена, а однатре мека како сунѓер

Вкусно и евтино јадење

Италијанската фокача може да се послужи како закуска, за вечера, но идеална е и за правење сендвичи

Ви го откриваме основниот рецепт за фокача. По потреба, можете да додадете состојки што ви се допаѓаат: домат, кромид, лук и слично.

Состојки:
  • 500 г бело брашно
  • 1 лажица сол
  • 1 кесичка сув квасец или половина коцка свеж квасец
  • 1 лажица сол
  • 2 лажици маслиново масло
  • 400 мл млака вода
  • оригано
Приготвување:

Во просеаното брашно додајте 1 лажица шеќер и половина коцка квасец. Додајте вода и замесете тесто. Додајте сол, па премесете го тестото, а потоа направете го истото и со маслото. Оставете го тестото да нарасне околу 20 минути.

Премесете го и префрлете го во плех, додајте уште малку масло, сол и оригано. Оставете го да нарасне, а потоа печете го во загреана рерна додека се направи златна коричка.

Погледнете ги подеталните упатства во видеото во продолжение…

Ќе ве воодушеви: Украсете ја трпезата со вкусна цветна фокача!
Прочитајте и

Коментарите се заклучени.