Вака приготвена може многу долго да стои
Состојки:
- 7 кг пиперки
- 4 л вода
- 300 г шеќер
- 200 г сол
- 100 мл есенција
- 1 винобран
Приготвување:
Исчистете ги пиперките и исечете ги на филети, па наредете ги во голем сад што може да се поклопи. Во тенџере сипете вода, па додајте шеќер и сол и загрејте до вриење. Тргнете го од оган, додајте есенција и винобран, па прелејте ги пиперките со врелата течност.
Потоа, поклопете ги и оставете ги 24 часа да отстојат. Наредете ги пиперките во тегли и прелејте ги со течноста во која стоеле. Зачинете со бибер во зрна и притиснете ги да се потопат во течноста.
Вака приготвените пиперки можат долго да стојат, нема да ужегнат, бидејќи не содржат масло.