Може да се направи со путер, маргарин за колачи или маргарин за мачкање
Состојки:
- 1 кг брашно (може и повеќе)
- 700 мл млака вода
- 100 г путер или маргарин (уште 30 г за премачкување)
- 1 кесичка сув квасец или 30 г свеж
- 1 лажиче шеќер
- 1,5 лажиче сол
Приготвување:
- Измешајте вода, путер и шеќер со малку брашно, па додајте уште брашно и сол.
- Месете со постепено додавање брашно.
- Покријте го тестото и оставете го еден час да нарасне.
- Премесете го и направете три помали леба или еден поголем.
- Ставете ги на подмачкана тепсија и оставете ги половина час да отстојат.
- Премачкајте ги со уште малку путер, направете шари со нож и печете околу 40 минути на 220 степени Целзиусови.
- Ако правите еден голем леб, печете го на 200 степени Целзиусови околу 50 минути.