Домашен леб со путер: Мек како сунѓер, останува тазе и до 3 дена!

Совршено тесто

Може да се направи со путер, маргарин за колачи или маргарин за мачкање

Состојки:
  • 1 кг брашно (може и повеќе)
  • 700 мл млака вода
  • 100 г путер или маргарин (уште 30 г за премачкување)
  • 1 кесичка сув квасец или 30 г свеж
  • 1 лажиче шеќер
  • 1,5 лажиче сол
Приготвување:
  • Измешајте вода, путер и шеќер со малку брашно, па додајте уште брашно и сол.
  • Месете со постепено додавање брашно.
  • Покријте го тестото и оставете го еден час да нарасне.
  • Премесете го и направете три помали леба или еден поголем.
  • Ставете ги на подмачкана тепсија и оставете ги половина час да отстојат.
  • Премачкајте ги со уште малку путер, направете шари со нож и печете околу 40 минути на 220 степени Целзиусови.
  • Ако правите еден голем леб, печете го на 200 степени Целзиусови околу 50 минути.
Најдобриот рецепт за домашен леб: Со причина секој ден го споделуваат 50.000 луѓе!
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.