Навистина вреди да се потрудите за овој рецепт
Состојки:
- 7 г сув квасец или 1/2 коцка свеж
- 500 г брашно
- 1 лажиче сол
- 475 мл топла вода
- 1 лажиче шеќер или мед
- 2 лажици маслиново масло
Приготвување:
- Во пластичен сад измешајте ги состојките и поголемиот дел од брашното (4/5).
- Полека додавајте вода додека го мешате брашното, додека добиете компактна смеса. Доколку е премногу ретко, додајте брашно од сочуваниот дел.
- Потоа, извадете го тестото на набрашнета површина, па замесете го долниот крај на тестото со една рака, со другата рака полека расукувајте го горниот крај.
- Преклопете, па превртете го тестото.
- Повторувајте ја постапката додека добиете мазно тесто.
- Потоа, формирајте тркалезен облик на тестото, повлекувајќи ги рабовите под централниот дел, па вратете го во садот за стасување.
- Малку набрашнете го, па покријте го со крпа или капак и оставете го да нараснува додека се удвои големината.
- Кога тестото ќе нарасне, извадете го на набрашнета површина, па со дланките внимателно притиснете го за да го истиснете воздухот.
- Набрашнете го малку од горната и долната страна за да не ви се лепи, па премесете го како во претходната постапка, околу 5 минути.
- Обликувајте го тестото според садот за печење што сте го намрсиле и набрашниле.
- Можете да го исечкате тестото на врвот за да го насочите растот на смесата со кратки потези со нож во насока кон себе.
- Оставете го да нараснува додека се удвои.
- Пред печење, премачкајте го тестото со малку маслиново масло или попрскајте го со вода.
- Печете го во рерна на 200 степени Целзиусови околу 30 минути.