Бурек со сирење од готови кори: Подобар од купечкиот од пекарница!

Вкусно!

Доколку ви се јаде бурек, можете да го приготвите сами и тоа од готови кори

Состојки:
  • 400 г потенки кори
  • 300 г сирење
  • 100 г кисела павлака
  • 100-200 мл вода
  • многу малку прашок за печиво
  • сол
  • масло
  • тркалезна тепсија со пречник од 22 см
Приготвување:

Добро издробете го сирењето, додајте ја павлаката и внимателно измешајте за да не се здроби сирењето.

Тепсијата обилно премачкајте ја со масло. Во вода додајте прашок за печиво и мешајте додека се стопи. На дното на тепсијата ставете ја првата кора, па премачкајте ја со малку масло и попрскајте ја со вода и прашок за печиво.

Ставете ја втората кора и попрскајте ја и намрсете ја. Страните на двете кори треба да висат преку тепсијата.

Додајте ја третата кора малку згужвана во средина и на краевите, па намрсете ја, попрскајте ја и додајте го делот со сирењето, обично тоа е една третина. Повторете ја истата постапка, со тоа што сега ќе ги згужвате сите кори.

Кога ќе ви се потроши сирењето, префрлете ги рабовите од корите што висат и поклопете со уште две кори кои се намрсуваат и попрскуваат со вода, па се туткаат од страните во тепсијата.

Печете на 200-210 степени Целзиусови околу 40 минути за да порумени убаво. Префрлете го врелиот бурек на штица и пресечете го кога ќе се олади малку.

Неверојатен оброк! Лажен бурек од макарони
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време