Богата гибаница полна со сочен фил: Вистински македонски појадок!
Залчиња во кои се ужива
Нема ништо повкусно од врела пита со сирење
Состојки:
- 1/2 кг готови потенки кори
- 200 г сирење
- 250 мл кисело млеко
- 3 јајца
- 50 мл масло
Приготвување:
Издробете го сирењето на покрупни парчиња. Во киселото млеко додајте јајца и масло и измешајте. Убаво премачкајте со масло плех со големина 40х20 см.
Секоја кора изгужвајте ја како хармоника и наредете ги по должина во плехот. Помеѓу наборите ставете сирење од сите страни. Прелејте со кисело млеко и протресете да падне помеѓу наборите. Печете на 200 степени околу 50 минути да порумени убаво.
Оладената гибаница пресечете ја и послужете ја со јогурт.