3 едноставни, вкусни и здрави сосови кои ќе го надополнат секој оброк

Брзо и лесно!

Есента е време да се повлечеме во домовите. Додека поголемиот дел од летото го поминавме надвор, есента ја дочекуваме меѓу најблиските. Дружењето во куќи и станови не може да помине без добра храна.

Без разлика дали ќе одлучите да направите богата вечера или ужинка, добрите сосови ќе дадат исполнетост на секое јадење. Ви донесуваме рецепти за три едноставни, вкусни и здрави сосови кои можете да ги послужите со риба, месо, свеж зеленчук, сирење, тортиља чипс и тестенини.

Шарено гвакамоле

За разнобојниот сос гвакамоле ќе ви треба зрело авокадо, свежи црвени пиперки, шери домати, лук, морска сол, лимета и црвен кромид. Притиснете го авокадото со вилушка, а доколку сакате покремаст сос, направете го тоа во блендер, додадете го мелениот лук по желба, исечете го црвениот кромид на парчиња, исечете го доматот на четвртини, а пиперката на помали коцки. Зачинете со морска сол, додадете малку маслиново масло и сок од половина лимета. Ако правите за повеќе луѓе, ставете две или три авокадо и соодветно зголемете ја количината на зеленчук. Готовиот сос може да го послужите со тортиља чипс, сирење и зеленчук исечен на ленти или со тестенини што претходно сте ги изладиле.

Вегански крем сос

За овој сос ќе ви требаат сто грама несолени индиски ореви, свеж сок од лимон по желба, лук и босилек. Ставете ги индиските ореви во вода и чувајте ги потопени најмалку четири часа. Би било идеално ако ги натопите претходната вечер и ги ставите во фрижидер. Исцедете ги и ставете ги во блендер, додадете лук и лимон по желба и малку сол и бибер. Можете да додадете босилек или некои други билки по желба, или можете да направите без, или да служите со тортиља чипс, со свеж зеленчук исечен на стапчиња или како сос за тестенини.

Сос од пиперка и леблебија

Гответе ги леблебиите додека не се распаднат на допир, а доколку користите онакви од конзерва, зачувајте го аквафабот откако ќе ги исцедите. Исечете ги пиперките и црвениот кромид на ленти и пржете ги на маслиново масло. Откако зеленчукот ќе омекне, додадете го во исцедената леблебија. Додадете малку вода (аквафабе) од конзервата или од готвењето. Додадете сол, бибер и малку чили во прав. Сервирајте со тортиља чипс или свеж зеленчук.

Прочитајте и: Во ова е тајната на совршената скара: Маринада што ќе го претвори вашето месо во совршенство од вкусови!

 

ФОТО: Unsplash

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.