Грашокот приготвен на овој начин е одлична идеја за ручек
Состојки:
- 2 главици црвен кромид
- 2 средни моркови
- 150 г шампињони
- 1 кг млад грашок
- 250 г лупени домати
- 300 г млади компири
- 2 лажици сечкан свеж копар
- 1 лажица пипер
- црн пипер
- масло
- сол
Приготвување:
1. Црвениот кромид се чисти и се сечка на коцки, морковите се лупат и се сечкаат на крукчиња.
2. Шампињоните се сечкаат на четвртинки, а младите компири се чистат. Поситните компири се оставаат цели, а покрупните се сечат наполу или на четвртинки.
3. Во поголемо тенџере на малку масло се пржи црвениот кромид, а потоа се додаваат морковите, па и тие кратко се пржат.
4. Се додаваат шампињоните и се пржат додека изврие вишокот течност што ја пуштиле.
5. Се става грашокот, се додаваат лупените домати и малку вода, колку што е потребно да пливаат состојките. Се вари додека зоврие, а потоа се додаваат младите компири, се посипува со црвен пипер и копар, се става сол и црн пипер по желба.
6. Понатаму се вари со долевање по малку вода, додека сите состојки омекнат, а јадењето ја добие потребната густина.
Извор: Добра храна