За да го приготвите месото што полесно и вашето јадење да биде што повкусно, важно е да приготвите добра маринада и во неа да го држат месото 48-72 часа
Додека е во маринада, месото ги ослободува своите внатрешни сокови, а истовремено месото ги прима и мирисите на самата маринада.
Еве како да приготвите добра маринада за јунешко и пилешко месо или дивеч.
Состојки:
- 1/4 л бело вино
- 1/4 л вински оцет
- 2 лажици шеќер
- 10 зрна бибер
- 50 г сечкан целер
- 100 г сечкан магдонос
- 100 г сечкани моркови
- поголема главица црвен кромид исечкан на резанки
- 2 чешниња лук, ситно сечкан
- 1 л вода
Приготвување:
Измешајте вода, вино и оцет. Додајте исечкан зеленчук и зачини. Кратко проварете и оставете да се олади. Оваа количина е доволна за 3 кг месо, па доколку приготвувате помалку, намалете ја количината на состојки.