Почувствувајте го раскошот од вкусови на внимателно избраните состојки, како и автентичниот начин на приготвување на овој специјалитетц што го избравме за вас!
Состојки: 200 г филе свеж лосос, 50 г тиквичка, 50 г модар патлиџан, 80 г морков, 50 г шери-домати, 100 г свежо цвекло, лук, сол и црн пипер.
Приготвување:
1 Парчето лосос го зачинуваме со сол и со црн пипер и го оставаме да отстои. Го миеме зеленчукот и го сечкаме на ситни коцки.
2 Во загреано маслиново масло, прво го пропржуваме морковот, па цвеклото, ги додаваме и тиквичките, како и модриот патлиџан, а на крајот и шери-доматите.
3 Кога зеленчукот ќе омекне, додаваме малку сечкан лук, зачинуваме со сол и со црн пипер и тавата ја тргаме од оган.
4 Парчето лосос го печеме од сите страни на грил-тава или на плотна, внимавајќи да не загори.
5 Го делиме на 4 дела, а, по желба, може да ја сервираме и целата филета.
6 Во чинијата го додаваме испржениот зеленчук и украсуваме по желба.
Добар апетит!
Текст и фото: Убавина и здравје