Ако сте љубители на оризот, кремастото ризото со тиквички ќе стане едно од вашите омилени јадења
Со уживање ќе го приготвувате ова ризото секогаш кога ќе посакате нешто брзо, а многу вкусно за јадење.
Состојки:
- 2 шолји ориз
- 250 грама рендани тиквички
- 1/2 главица кромид (исечкана)
- 4 лажици маслиново масло
- 1/4 чаша бело вино
- растворена коцка за супа во половина литар вода
- 4 лажици пармезан
- 2 лажици путер
- 1,5 лажица босилек
- прстофат сол и бибер
Приготвување:
Изрендајте ги тиквичките и исцедете ги од вишокот вода. Во тавче загрејте две лажици маслиново масло. Ставете ги тиквичките во тавчето, посолете ги и поклопете ги. Динстајте ги околу 5 минути.
Во лонец ставете ги другите две лажици масло, загрејте и динстајте го ситно сечканиот кромид, по 2 минути додајте го оризот и сето тоа заедно динстајте го уште 2 минути, потоа додајте вино и загревајте додека потполно не испари.
Во половина литар вода растворете коцка за супа, прелејте ја врз оризот и гответе околу 20 минути. Потоа додајте путер, босилек и пармеза и сето тоа убаво измешајте го. Додајте ги тиквичките и зачинете по желба.
Добар апетит!
ФОТО: Getty Images