Ако не можете да си го замислите ручекот без вкусно вариво, ова јадење е како измислено за вас
Состојки:
- 1 главица кромид
- 1 страк праз (само белиот дел)
- 2 чешниња лук
- 3 моркови
- 1 поголем пашканат
- 2 компира
- 6 карабатаци
- 500 г млада боранија
- 200 г лупени домати
- 2 полни лажици ајвар
- 1 лажица пипер
- 2 лажици сечкан копар
- морска сол
- црн пипер
- масло
Приготвување:
1. Кромидот и белиот дел од празот се чистат и се сечат на коцки.
2. Морковите, пашканатот и компирите се лупат и се сечат на коцки.
3. Карабатаците се чистат од коските и кожата и се оставаат цели.
4. На малку масло се пропржуваат црвениот кромид и празот, а потоа се додаваат морковите и пашканатот. Се пржат на умерена температура, со непрекинато мешање, додека омекне зеленчукот наполу.
5. Потоа се додава пилешкото месо и боранијата и сето тоа заедно кратко се пропржува. Се додаваат копарот и компирот, па се налева вода и се вари на умерена температура десетина минути.
6. Се ставаат мелените лупени домати, се додаваат ајварот, пиперот, пасираниот лук и зачини по желба. Потоа се вари додека омекнат сите состојки, а јадењето ја добие посакуваната густина.