Вкусно и здраво: Вегански бургер (РЕЦЕПТ)
И веганите можат да уживаат во вкусна скара!
Ако сте веган и ве привлекува мирисот на храна на скара, не очајувајте!
Сè уште можете да уживате во „вкусот на чадот“, но и да ги следите правилата за веганска исхрана. Ви претставуваме вегански бургер – вкусен, мек, сочен и „зачаден“!
Вегански бургери
Состојки:
- 2 лажици маслиново масло
- 2/3 чаша сечкан власец
- 450 гр печурки (по вкус)
- 2 лажици тамари-сос
- 1/4 чаша оцет балсамико
- 1/2 лажица јаворов сируп
- 2 чешниња лук
- 1/2 лажица сушена пиперка
- 1/2 чаша ореви
- 2 лажици сирача сос
- 1/4 чаша ленено семе
- 2 чаши кафеав ориз (претходно зготвен)
- 1 чаша трошки од леб
- сол и бибер по вкус
Начин на подготовка:
Загрејте го маслиновото масло на средна тоемпература. Додајте власец и динстајте една минута, додека омекне. Потоа, додајте ги печурките и солта во пиперките и оставете ги да се готват додека печурките поруменат.
Помешајте сос од тамари и јаворов сируп, како и оцет. Потоа додајте сечкан лук, пушена пиперка и сирача-сос. Тргнете го од оган и оставете да се излади.
Измешајте ги печурките, оревите, лененото семе и интегралниот ориз во блендер.
Префрлете се’ во поголем сад и мешајте додека добиете густа смеса. Доколку е потребно, додајте повеќе маслиново масло. Направете бургери од оваа смеса.
Загрејте ја скарата и печете ги плескавиците од секоја страна 2-3 минути.
Послужете со лепче и салата по вкус.
Прочитајте и: Пикантна супа од наут за едноставен ручек
ФОТО: Getty Images