Ролат од месо што ќе ве остави без зборови
Состојки:
- 2 кг царско месо
- 2 главици црвен кромид
- 100 г мелени лешници
- 300 г мешано мелено месо
- 2 лажици сушена брусница
- 1/2 китка сечкан магдонос
- 1 лажиче оригано
- 2 јајца
- пипер
- сол
- масло
Приготвување:
1. Царското месо се посолува и се посипува со оригано.
2. Црвениот кромид се чисти и се сече на коцкички, па се пржи на малку масло.
3. Во сад се соединуваат меленото месо и лешниците, па се додаваат јајцата, сечканиот магдонос и брусницата. Се посолува и се запиперува по желба, па добро се меша за да се поврзат состојките.
4. Зачинетото царско месо се премачкува со приготвениот фил, а потоа цврсто се витка во ролат.
5. Обликуваниот ролат се врзува со кујнски конец. Се поставува во намрсен плех за печење и се пече во загреана рерна на 200°С, додека порумени. Потоа се прекрива со фолија и се продолжува со печење уште половина час, додека се испече и полнетата средина.
6. Печеното месо се остава да се лади, а потоа се отстранува кујнскиот конец и се сече на резанки.
Извор: Добра храна
Сигурни сме дека ќе ви се допадне и овој гурмански деликатес: ролат од пилешко месо.