Вкусен и богат ручек што ќе ве засити: Пригответе пилешка мучкалица од рерна!
Главно јадење
Превкусно јадење со пилешко месо што нема да ве остави гладни
Состојки:
- 500 г пилешко бело месо
- 250 г печурки
- 2 тенки праза
- 50 г путер
- 2 лажици екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“
- 5 дл млеко
- 2 лажици рендан пармезан
- 4 бели компири со средна големина
- 150 г кашкавал
- црн пипер
- сол
- масло
Приготвување:
1. Празот се лупи и се сечка на коцки, пилешките гради се сечкаат на поголеми коцки, а печурките на листови. Компирите се мијат и се варат со кората.
2. Се загрева малку масло во тенџере, а потоа се додаваат печурките и се пржат, со повремено мешање, додека изврие течноста што ја пуштиле. Се вадат од маслото и се оставаат настрана.
3. Во тенџерето се става уште малку масло, а потоа се додава празот и се пржи додека омекне малку.
4. Се додава пилешкото месо, па сето тоа заедно се пржи додека месото ја промени бојата. Се враќаат печурките, се додаваат солта и црниот пипер, се промешува и се трга од огнот.
5. За приготвување на бешамел-сосот се топи путерот во тава, се додава екстра белото брашно тип 400 на „Жито лукс“ и кратко се пржи. Постепено се налева топлото млеко, со непрекинато мешање со лажица, и се вари на умерена температура додека се згусне. Се посолува и се додава пармезанот.
6. Пилешкото месо и зеленчукот се прелеваат со бешамел-сосот и се промешува. Се префрла во намрсен огноотпорен сад.
7. Се лупат компирите и се рендаат одозгора во садот. Одозгора се посипува со крупно рендан кашкавал и се пече во загреана рерна на 200°Ц, околу 30 минути.
Извор: Добра храна