Вегетаријански деликатес што ќе го засакаат и љубителите на месо: Топчиња од грав на салата
Вкусно јадење!
Рецепт што ќе ве воодушеви!
Состојки:
- 300 г крупен бел грав
- 1 праз
- 3 лажици мелен лен
- 1 белка
- 1 лажиче мелена пиперка
- 3 чешниња лук
- 400 г компири
- 1 главица црвен кромид
- 3 лажици јаболков оцет
- масло
- пипер
- сол
Приготвување:
1. Белиот грав се вари во вода целосно да омекне. Потоа се цеди и се гмечи со виљушка.
2. Празот се чисти и се сече на коцкички, па се пржи на малку масло, да омекне малку. Потоа се одвојува од маснотијата.
3. Лукот се чисти од лушпата и се сечка ситно.
4. Се меша изгмечениот бел грав со празот и лукот, па се додаваат белката, мелениот лен и пиперката. Се посолува и се запиперува по желба, па добро се меша. Се остава смесата да се олади и стврдне.
5. Со намрсени дланки се обликуваат помали топчиња и се редат во плех обложен со хартија за печење. Се печат во загреана рерна на 200 степени Целзиусови, додека зацрвенат малку.
6. Компирот сосе лушпата кратко се вари во зовриена вода, а потоа се цеди и се остава да се олади. Потоа се лупи и се сече на крукчиња. Црвениот кромид се чисти и се сече.
7. Во сад се мешаат компирот и црвениот кромид, се прелеваат со јаболков оцет и со масло, па се зачинуваат по желба.
8. Печените месни топчиња се редат на подлогата од компир-салатата.
Најновиот број на магазинот „Добра храна“ содржи уште многу вакви интересни идеи за вкусен ручек.