Сварете ориз и бело месо во сос и пригответе турски пилав за ручек
Пилавот се прави од ориз и пилешко месо. За да биде пилавот сочен, пожелно е да се стави цело пиле и редовно да се полева со бујон. За да приготвите пилав по турски рецепт, доволно е да набавите само бело месо, зеленчук и ориз. Белото месо нема да биде суво, бидејќи ќе биде пропржено во сос од домати и пиперки. Така, нема да морате да го печете во рерна, доволно е само да го испржите во тавче.
Состојки:
- 2 црвени пиперки
- 2 зелени пиперки
- 1 кромид
- 2 домата
- 3 лажици маслиново масло
- 700 г пилешко филе
- 350 г ориз
- 1 лажиче доматно пире
- 200 мл врела вода
Приготвување:
Исечкајте ги пиперката, доматите и кромидот на коцки. Пропржете го кромидот на малку масло, па додајте ја пиперката. По неколку минути, додајте го и месото исечкано на коцки. Зачинете по желба, а потоа, додајте го и доматот. Пржете додека месото биде готов. Додајте го измиениот ориз и сипете вода. Поклопете и гответе додека биде готово. Ако видите дека е суво јадењето, ставете повеќе вода.