Вака се приготвува свинско на селски начин: Месо толку сочно и меко што се распаѓа!

Мора да пробате!

Вкус што нема да можете да го заборавите

Состојки:
  • 8-10 шницли од свинско каре
  • 2 главици кромид
  • сол по потреба
  • брашно
  • оригано
  • бибер
  • малку сончогледово и маслиново масло
  • бело вино
  • рузмарин
  • лук
Приготвување:

Во големо тавче загрејте сончогледово масло. Додајте неизлупено чешне лук и гранче рузмарин. Зачинете го свинското каре со сол и бибер. Извалајте го во брашно и испржете го во врело масло додека не добие убава златна боја. Извадете го месото на кујнска крпа.

Исечете го кромидот на полумесечинки и издробете го со прстофат сол. Во друго тавче сипете шолја маслиново масло.

На дното ставете исечен кромид, озгора месото и завршете со преостанатиот кромид. Прелејте со 2-3 лажици бело вино и уште толку топла вода. Посипете прстофат оригано или чубрика. Поклопете го садот и динстајте го јадењето околу 15 минути на слаба до умерена температура.

Послужете го карето топло со салата по желба. Уживајте!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.