За приготвување ви се потребни 15 минути, а за печење на рибите околу 20 минути.
СОСТОЈКИ:
4 парчиња ципура, тешки по 400-500 г
2 лимони
80 мл маслиново мало
1 лажица морска сол
ПРИГОТВУВАЊЕ:
Рибата се чисти од внатрешноста и убаво се мие.
Во внатрешноста се посолува крупна морска сол.
Во секоја риба се цеди по половина лимон и се затвора.
Рибите се редат во плех и се попрскуваат со маслиново масло.
Се оставаат да стојат во фрижидер околу 6-10 часа.
Се распалува скарата со ќумур, огнот треба да биде умерен.
Се ставаат рибите на решетка за риби и се печат од двете страни по 10 минути.
При печењето, се прелеваат со течноста што е во плехот.
Рибата во внатрешноста треба да остане сочна и лесно да се отстранува месото од коските.
Текст: Добра храна