Замесете домашни тортилји и уживајте во прекрасниот вкус на овој вкусен, летен ручек!
СОСТОЈКИ:
За тортилји:
вода
брашно
сол
За фил:
1 парче колбас
300 г јунешко мелено месо
1 главица кромид
1 чешне лук
1 црвена пиперка сечкана на коцки
1 лута пиперка сечкана на кцки
1 лажица пире од домати
1 конзерва пелат-домат
1 конзерва црвен грав
мешан зачин
сол
црн пипер
За прелив:
1 кисела павлака
1 китка магдонос
1 лимон (сокот)
ПРИГОТВУВАЊЕ:
Тортилји: се замесува тесто од брашното, солта и водата, па се расукуваат мали тортилји и се потпекуваат со многу малку масло.
Фил: колабасот се сечка на парчиња, па се пржи со крупно исечканиот кромид и со исечканото чешне лук.
Се додава меленото месо, а по некоја минута и пиперките, претходно исечкани на коцкички. Се пржат заедно.
Се додава доматното пире и малку вода, па се остава да врие десетина минути додека омекне месото.
На крај се додава и црвениот грав, мешан зачин, сол и црн пипер.
Се става од филот на секоја тортилја, а одозгора се додава ситно сечкана зелена салата, малку кисела павлака и сок од лимон.
Текст: Вера Георгиевска од Скопје за „Испрати рецепт“