Топло пикантно вариво што ќе ве засити: Пробајте густа кисела супа за ручек!

Нешто на лажица

Заменете го обилниот ручек со вкусна супа полна со витамини

Состојки:
  • 2 средни главици црвен кромид
  • 250 г мисиркини карабатаци без коски (или пилешко бело месо)
  • 2 помали моркови
  • 1 среден пашканат
  • неколку цвета брокула
  • 50 г грашок
  • 2 помали домати
  • 1 јајце
  • 1 лажица густин
  • 100 мл павлака за готвење
  • пипер
  • сол
  • масло

Приготвување:

1. Црвениот кромид исчистете го и исечкајте го на коцки, морковот и пашканатот излупете ги и сомелете ги во електричен сечко.

2. Брокулата раздвојте ја на помали цветови, мисиркиниот карабатак и доматот исечкајте ги на коцки.

3. На малку масло пропржете го црвениот кромид, а потоа додајте го мисиркиното месо и пржете го, мешајќи без прекин, додека месото ја промени бојата.

4. Додајте ги морковот и пашканатот, па сето тоа заедно кратко пропржете го. Потоа, динстајте долевајќи по малку вода, додека состојките омекнат половично.

5. Додајте ги грашокот, цветовите од брокула и доматите, па промешајте. Долејте вода за состојките да пливаат и гответе ги додека омекнат.

6. Посебно во сад изматете ги јајцето, павлаката за готвење и густинот. Во смесата додајте малку топла супа од готвењето и добро измешајте. Постепено додавајте ја смесата во густата супа, мешајќи без прекин. Продолжете да готвите на умерена температура, додека ја добиете посакуваната густина. Готовата супа посолете ја и запиперете ја по вкус.

Извор: Добра храна

Густа супа од сладок компир за 4 лица
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време