За посочно месо, пред јадење можете да го посипете со малку лимонов сок.
Состојки:
500 г свинско филе
1 кромид
2-3 пиперки
1 чешне лук
сол
црн пипер
2 лаворови листа
гранче од рузмарин
масло
Приготвување:
Исечете го свинското филе тенко по должина, во круг, така што да добиете поголема шницла. Зачинете го со сол и со црн пипер од двете страни.
Пропржете ги ситно сечканиот кромид и пиперките во малку дозволено масло, па додајте ги лукчето, лаворовиот лист и зачини по желба и динстајте неколку минути да омекне зеленчукот.
Распоредете го филот од пиперки врз месото, завиткајте го во ролат и врзете го со коноп. Посипете со рузмарин и запечете во загреано масло од сите страни да фати коричка.
Ставете во плех малку вода и ставете го ролатот да се пече во рерна 30-тина минути. Повремено поливајте го месото со сокот од печеното.
Кога е готово, извадете го од рерна и оставете го малку да се излади, па исечете го на парчиња и сервирајте со динстан зеленчук.
Текст: Добра храна
Фото: Getty Images