Султански ќебап во кори за пита: Старо турско јадење што задолжително мора да го пробате!
Идеја за ручек
Старо турско јадење на кое никој не може да му одолее, а се прави од готови кори за пита
Состојки:
- 800 г пилешко месо
- 5-6 страка млад кромид
- 1 пиперче
- лутеница од тегла (или 2-3 свежи пиперки, 3 домата, 1 рендан морков)
- сол, бибер, црвен пипер, сув зачин, масло
- 500 г кори за пита
За бешамел-сосот:
- 70 г путер
- 2 лажици брашно
- 500 мл млеко
- сол
- бибер
- 250 г рендан кашкавал
Приготвување:
Продинстајте ги на масло кромидот, лутото пиперче, лутеницата, ситно сечканото пилешко месо и зачините. Помала чинија искористете како калап, па во неа ставете неколку кори за пита, наполнете ги со фил, па покријте ги формирајќи мали топчиња.
Ставете ги топчињата во плех и повторувајте ја постапката додека ги потрошите состојките. Пригответе бешамел-сос, па прелејте го преку полнетите ќебапи. Печете на 200 степени Целзиусови околу 15 минути, а потоа намалете на 180 степени и печете уште 10 минути.
Коментарите се заклучени.