Сочно и крцкаво: Похувани маринирани батаци

Пробајте!

Батаците можете да ги приготвите еден ден порано, па да ги оставите да се маринираат прекуноќ

Состојки:
  • 8 помали пилешки батаци
  • 1/2 лажиче сол
  • прстофат црн пипер
  • 1 лажиче оригано
  • 1 лажиче пипер
  • 1 лажиче лук во прав
  • 300 мл павлака за готвење
  • 150  мл кечап
  • 800 г компири
  • масло за пржење

За панирање:

  • 250 г брашно
  • 1/2 лажиче сол
  • 1 лажиче пипер
  • 1 лажиче лук во прав

Приготвување:

1. Се отстранува кожичката од батаците, а потоа се ставаат во сад.

2. Се посолуваат и се попрауваат, се посипуваат со пипер, оригано или лук во прав, па се прелеваат со павлака за готвење. Добро се мешаат батаците со маринадата и се оставаат во фрижидер да мируваат најмалку шест часа.

3. Посебно се приготвува смесата за панирање. Се меша брашното со пиперот, лукот во прав и малку сол.

4. Батаците се цедат од маринадата, а потоа се валаат во смесата од брашно. Се спуштаат на врело масло и се пржат од двете страни, додека поруменат.

5. Компирите се лупат и се сечат на стапчиња, па кратко се бланшираат во зовриена солена вода. Потоа се цедат и се оставаат да се оладат, па се пржат на врело масло.

6. Пржените батаци се послужуваат со пржените компирчиња и кечап.

Во најновиот број на магазинот „Добра храна“ ќе најдете уште вакви вкусни предлози за ручек.

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.