За приготвување на овој врвен специјалитет ќе ви бидат потребни 20 минути. Се пече во рерна 2,5 часа! Добар апетит!
СОСТОЈКИ:
1 бут (1,5 кг)
1 целер
1 морков
3 гранчиња свеж рузмарин
2 чешниња лук
2 лажици сенф
2 лажици рендан рен
половина праз
2 дл крем
3-4 компири
сол
ПРИГОТВУВАЊЕ:
Соединете ги сенфот и ренот.
Одделете ја кожата од бутчето, но не докрај, внимавајќи да не ја продупчите.
Посолете го бутчето по вкус, па подигнете ја кожата и премачкајте го одоздола со мешавина од сенф и рен.
Излупете ги целерот и морковот и исечете ги на стапчиња, а лукчето на ливчиња.
Со остар нож правете дупки во бутчето, во нив ставајте целер, морков и лук. Некаде помеѓу ставете ги и гранчињата рузмарин.
Ставете го бутчето во огноотпорен сад, излупете го компирот и исечете го на четвртини, па наредете го околу бутот.
Поклопете го садот и печете 2,5 часа во загреана рерна на 180 степени.
Нарендајте го остатокот од целерот, исечете го празот на крукчиња и помешајте со павлаката.
Послужете го бутчето со печен компир и со салата.
Текст: Добра храна