Ручек за паметење: Сочно пилешко на француски начин
Еден од најдобрите рецепти од француската кујна
Ова јадење е идеално за големи семејни собири и одлично оди со чаша вино
Состојки:
- цело пиле, исечено на парчиња
За маринадата
- ½ литар црно вино
- поголема главица кромид
- 2-3 лаврови листа
- 2-3 гранчиња свеж магдонос
- 2 поголеми моркови
- 2 чешниња лук
- 1 лажица бибер во зрно
Додатоци:
- 250 грама сланина
- 250 грама шампињони
- разматена коцка за супа во ½ литри вода
- 100 милилитри коњак
- 3 лажици маслиново масло
- 1 лажица брашно
Приготвување:
Во сад ставете ½ литри црно вино, ситно исечкајте кромид и морков на кругови, па додајте лажица бибер во зрно, лавров лист и магдонос. Во така приготвената маринада, маринирајте го пилето исечено на парчиња 24 часа.
Извадете го пилето од маринадата, исцедете го и извадете го и зеленчукот.
Во подлабоко тавче загрејте маслиново масло, испржете го пилешкото од сите страни и прелејте го со коњак. Извадете го пилешкото и во истото масло издинстајте го зеленчукот од маринадата околу 5 минути, па додајте лажица брашно и вратете го пилешкото.
Ситно исечкајте лук и наросете го на пилешкото, прелејте го со маринадата и разматената коцка за супа. Зачинете со сол и бибер и гответе го на тивок оган околу 60 минути.
Половина час пред крајот на готвењето, во длабоко тавче пропржете ги сланината и шампињоните. Додајте ги во пилешкото и загревајте го сето тоа уште 15 минути.
Послужете го со пире од компир и уживајте во традиционалниот рецепт од француската кујна.