РУЧЕК ЗА ДЕНЕС: Сочни пица-лазањи, јадење што се приготвува за неколку минути!
Вкусот е феноменален
Можете да искористите што и да имате во фрижидерот
Пригответе лазањи на малку поинаков начин, кои се еднакво добри како и оние по оригиналниот рецепт!
Состојки:
- 500 г тестенини, листови за лазањи
- 100 мл масло
- 2 полни лажици брашно
- 500 мл млеко
- сол и бибер
- 400 мл доматен сок
- 200 г кечап
- зачин за пица, мешавина од зачини или само оригано
- 400 г шунка, сечена на листови
- 300 г кашкавал за пица или некој кашкавал што убаво се топи
- 200 г свежи шампињони
- маслинки по желба
Приготвување:
Загрејте масло, па додајте брашно и пржете го додека пожолти. Сипете млеко, додајте сол и бибер, па мешајте додека се згусне. Густината треба да е како на јогурт или малку поретка. Во случај да не е, долејте само малку вода.
Вклучете ја рерната на 200 степени.
Помешајте доматен сок и кечап, па додајте мешавина зачини за пица.
На дното од тепсијата ставете малку од бешамел-сосот и наредете го тестото. На тестото нанесете мешавина од домати, наредете еден ред шунка, изрендајте малку кашкавал и додајте шампињони. Посипете со малку мешавина од зачини и одозгора сипете насекаде по малку од бешамел-сосот.
Редете така до крајот, додека се потрошат сите состојки.
За крај, горе треба да ви останат тестенините, па сипете уште малку од двата соса и малку кашкавал. Премачкајте ги и исечкајте неколку маслинки по желба. Посипете со зачини.
Покријте ги со алуминиумска фолија и ставете ги да се печат еден час. По еден час, извадете ја фолијата и потпечете ги уште малку.
Печените пица-лазањи оставете ги малку да отстојат и да се оладат.
Добар апетит!
Коментарите се заклучени.