Неверојатниот вкус на ова јадење ќе ве остави без текст
Состојки:
- 500 г компири
- 300 г тиквички
- 2 дл кисела павлака
- 1 кромид или 3 млади кромиди
- 50 г рендан кашкавал
- 100 мл млеко
- 1 лажица брашно
- 1чешне лук
- сол
- свежо мелен бибер
- мускатно оревче
- мајчина душица
Приготвување:
Излупете го компирот и исечкајте го на тенки кругови. Не лупете ги тиквичките, само исечкајте ги на кругови. Подмачкајте огноотпорен сад со путер и во него наредете ги компирите и тиквичките. Кромидот исечкајте го на тенки кругови и наредете го врз компирот и тиквичките. Сето тоа посипете го со мајчина душица.
Разматете брашно во млеко, додајте павлака, ситно сечкан лук, сол, бибер и рендано мускатно оревче. Прелејте ја смесата преку компирите и тиквичките. Печете на 200 степени околу половина час за да омекне зеленчукот. Посипете со рендан кашкавал и печете уште 10-15 минути.
Коментарите се заклучени.