Рецепт на денот: Невообичаена лазања со тиква, блитва и сирење
Нискокалоричен ручек со три вида сирење ќе ги освои дури и оние кои не можат да замислат оброк без месо.
Состојки:
- 400 гр пире од тиква
- 350 гр ситно несолено сирење
- 300 гр бланширана блитва (ситно исечкана)
- чаша млеко
- 200 гр моцарела
- 50 гр пармезан
- 10 листови тестенини за лазања (суви)
- сол, бибер
- морско оревче во прав
- магдонос
Подготовка:
Прво, направете пире од тиква (печена или варена, потоа измешана) и сварете ја блитвата, а потоа ситно исецкајте ја.
Во подлабок сад измешајте ја тиквата и половина од несоленото сирење, млекото, ситно исечканите лисја од магдонос и зачини. Во друг сад измешајте ја блитвата со преостанатото сирење, половина моцарела и малку пармезан и зачинете со морско оревче.
Премачкајте го дното на огноотпорниот сад со малку путер. Ставете неколку лажици фил од тиква и сирење на дното, а потоа покријте со три листови тестенини за лазања. Потоа, намачкајте пире од тиква и сирење, три листови тестенини и така натаму додека не останете без материјал (проверете дали последниот слој е пире од тиква и сирење). На крајот, посипете со преостанатата моцарела и пармезан.
Покријте ја тавата со фолија и печете во загреана рерна на 180 степени околу 40 минути. Кон крајот на печењето отстранете ја фолијата и оставете го тестото да добие златно-жолта кора.
Испробајте и: Потпечени пилешки батаци со павлака: Превкусен ручек готов за миг!
ФОТО: Shutterstock