Рецепт на денот: Мусака со модар патлиџан

Уникатниот вкус на модар патлиџан го обожаваат многумина и редовно се наоѓа на менито на медитеранската кујна.

Може да се пржи, да се пече, да се готви, како самостојно јадење или во комбинација со друга храна, како месо. Не е без причина што го нарекуваат храна за мозокот, бидејќи е богат со разни минерални соли, диетални влакна и фитонутриенти кои имаат антиоксидативно дејство – и е малку калоричен.

Единствениот недостаток е неговиот малку горчлив вкус, кој го има благодарение на есенцијалните масла што ги содржи, поради што некои луѓе не сакаат да јадат модар патлиџан. Сепак, постојат решенија и за тоа. За да се олесни горчината, исечените парчиња треба да се посолат и да се остават да отстојат најмалку половина час, што ќе го олесни горчливиот вкус. Ако го готвите на едно парче, треба да го прободете со вилушка на неколку места, а ако го печете во рерна, нека биде на 180 С, околу дваесетина минути.

Оваа мусака на сите ќе им се допадне затоа што е во комбинација со печени црвени пиперки кои имаат сладок вкус.

СОСТОЈКИ:

  • 1 голем модар патлиџан
  • 6 црвени печени пиперки
  • 250 гр мелено месо
  • 1 главица пурпурен кромид
  • 1 дл суво бело вино
  • 3-4 лажици сок од домати
  • зачини: сол, бибер, мајчина душица
  • 2 јајца, 2 лажици бршлен, 2 чаши млеко и павлака
  • кашкавал

ПОДГОТОВКА:

Гответе го модриот патлиџан, кога ќе се излади, излупете го и исечете го на тенки парчиња, ставете го во сад и додадете сол.

На малку масло, пропржете го лукот, додадете мелено месо, сол, бибер и мајчина душица. Истурете го виното и оставете го да крчка додека не испари течноста.

Подмачкајте го дното на тавата со масло, па наредете ред модри патлиџани, истурете сок од домати, наредете мелено месо, па наредете ги печените пиперки, слој од месо и покријте ги со друг слој модар патлиџан. Ставете парчиња кашкавал одозгора. Истурете ја смесата од 2 јајца над мусаката и печете околу половина час на 200 степени Целзиусови.

Испробајте и: Здраво, слатко и од само две состојки? Имаме рецепт за вкусни колачиња

 

ФОТО: Shutterstock

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.