Ако сте љубители на необичната, пикантна азиска кујна, сигурно ќе ви се допадне рецептот за ова јунешко на азиски начин
Потребни состојки:
- 150 грама пиперка
- 150 грама моркови
- 1 праз
- ½ лажичка шеќер
- 1 чаша вода
- малку ѓумбир
- масло
- прстофат сол и бибер
- 100 грама грашок (сварен)
- 350 грама јунешко
- сос соја
Приготвување:
Исечкајте го јунешкото на тенки стапчиња и пропржете ги на малку масло. Кога месото ќе биде речиси испржено, додајте исечкан кромид, пиперка и моркови исечкани на ленти, па пропржете уште неколку минути.
Измешајте сос соја, шеќер и малку вода, а потоа изрендајте малку ѓумбир во сосот.
Прелијте го сосот врз месото и зеленчукот и оставете го да се крчка уште една минута.
Додајте сол и бибер по желба и малку сварен грашок/
Послужете го јунешкото со ориз и уживајте во вистинскиот азиски вкус.