Пилето приготвено на овој начин е вистински деликатес!
Состојки:
- 1 пиле од 1,5 кг
- 70 г месеста сланина
- 1 праз
- 1 морков
- 250 г пилешки црн дроб
- 100 г печурки
- 120 г ориз
- мешавина суви зачини
- црн пипер
За прилог:
- 800 г компири
- 80 г путер
- неколку лажици млеко
- сол
Приготвување:
1. Месестата сланина се сечка на коцки, празот и морковот исто така се сечкаат на коцки, печурките на ливчиња.
2. Пилешкиот црн дроб се одвојува од жилите и се сечка на коцки.
3. На тава на малку масло се пржи сланината, а потоа се додаваат празот и морковот, па сето тоа заедно кратко се пржи.
4. Се додава црниот дроб и се пржи додека ја промени бојата. Потоа се додаваат печурките и се продолжува со пржење додека омекнат печурките.
5. Се става оризот и се продолжува со динстање, додавајќи малку вода, додека набабри оризот. Пред крајот варивото се зачинува со мешавина суви зачини и црн пипер по вкус.
6. Пилето се посолува однадвор и однатре, а потоа се полни со приготвениот фил. Пилешката кожа се прицврстува со чепкалки за да не истече филот.
7. Тепсијата се обложува со хартија за печење и се попрскува со масло, а потоа се става полнетото пиле. Се пече во загреана рерна на 200°Ц, додека зарумени. Преостанатото ризото се користи како прилог на готовото јадење.
8. Посебно се варат компирите во солена вода, се гмечат и се соединуваат со путерот, се додаваат неколку лажици млеко и добро се промешува, па се послужува како прилог.
Извор: Добра храна