Превкусна пита со месо: Домашно полнето тесто што може да замени и ручек!
Хранлива и сочна!
Совршена за појадок или за вечера
Состојки:
За тестото:
- 550 г брашно
- 200 мл топло млеко
- 200 мл топла вода
- 10 г сув квасец
- 60 мл масло
- 1 лажиче шеќер
- 1 лажица сол
За филот:
- 300 г мелено месо
- 1 поголем праз
- сув зачин
- сол
- бибер
- толчена лута пиперка
- масло
Приготвување:
Активирајте го квасецот, потоа додајте ги сите состојки и замесете мазно тесто. Оставете го да нарасне.
Пропржете ги состојките за филот. Расукајте го тестото во круг, потоа насекаде распоредете го филот. Затворете го од сите страни, па превртете го и расукајте круг со сукало. Со врвот на сукалото направете дупчиња.
Премачкајте со изматена жолчка и павлака. Печете на 200 степени 30-35 минути.
Добар апетит!