Потпечени тиквички со јајца и со сирење: Наједноставен и највкусен оброк!
Прсти да излижете
Кога немате време и идеја што да приготвите за ручек или вечер, овој рецепт е совршен
Состојки (за 1 лице):
- 1 тиквичка со средна големина
- 1 јајце
- 100 г младо немасно сирење
- 0,5 дл јогурт
- 2 лажички маслиново масло
- лук
Приготвување:
- Најпрво, маринирајте ги тиквичките. Исечете ги на кругови, коцки, како сакате.
- Посипете ги со сув зачин или само ставете сол и бибер по желба.
- Додајте изрендан лук, само малку за вкус.
- Сето тоа добро измешајте го и оставете го да отстои околу 15 минути, за тиквичките да ја испуштат водата, па исцедете ги од вишокот течност.
- Во плех ставете хартија за печење, а јајцата изматете ги со јогурт и масло.
- Сипете ја смесата во плехот, додајте ги маринираните тиквички и врз нив издробете сирење.
- Печете во загреана рерна на 200 степени Целзиусови додека се потпечат.
- Можете да посипете супена лажица пармезан пред печењето.