Потпечени тестенини со кашкавал и брокули: Кремасти и неверојатно вкусни – ќе барате репете!
Совршен брз оброк
Едноставно и брзо се приготвува, а вкусот воодушевува
Состојки:
- 450 г тестенини
- 400 г брокули
- 2 лажици путер
- 30 г брашно
- 1 мал кромид
- 3 чешниња лук
- 500 мл млеко
- 350 мл бујон од зеленчук
- 250 г рендан чедар кашкавал
- 100 г рендан пармезан
- 30 г презла
- сол
- бибер
Приготвување:
- Сварете ги тестенините во солена вода според упатството на пакувањето.
- Три минути при крајот додајте ги брокулите, па сварете ги заедно.
- Кога ќе се сварат, добро исцедете ги тестенините.
- На тивок оган стопете го путерот, па додајте ситно исечкани кромид и лук.
- Динстајте додека омекнат, а потоа додајте го и брашното.
- Со бавно мешање додајте го млекото и бујонот.
- Оставете го сосот да се крчка додека се згусне, со повремено мешање.
- Тргнете го сосот од оган, додајте пармезан и чедар и посолете и забиберите по вкус.
- Во голем сад премачкан со путер префрлете ги тестенините и брокулите, па прелејте ги со сос и посипете ги со презла.
- Печете ги 20-30 минути во рерна загреана на 200 степени, додека кашкавалот се стопи и добие златна боја.