Потпечени тестенини со домати и сирење рикота: Летно уживање за непцата!
Нема да можете да престанете со јадење
Овој рецепт е едноставен, а дава магија од вкусови
Приготвувањето трае неколку минути, а поголемиот дел од работата го завршува рерната. Остатоците само ставете ги во фрижидер и подгрејте ги во рок од два дена.
Состојки:
- 400 г тестенини
- 400 г сирење рикота
- пармезан
- 500 мл млеко
- 3 чешниња лук
- 2 големи домати
- сол
- бибер
Приготвување:
- Сварете ги тестенините во посолена вода, според упатствата на пакувањето.
- Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови и намрсете сад за печење.
- Измешајте во блендер сирење рикота, млеко, пармезан, лук, сол и бибер.
- Исцедете ги тестенините, измешајте ги со исечканите домати и смесата од сирење рикота.
- Префрлете ги во садот за печење, покријте ги со фолија и печете околу половина час.
- Откријте ги, измешајте ги и по потреба дополнително зачинете.
ФОТО: Getty Images