Потпечен компир со јајца, сланина и сирење: Искористете ја храната од Велигден и пригответе сосема ново јадење
Превкусно!
Јадењето од варени компири и јајца е калорично и комплетно јадење за сите вистински гурмани
Идејата за денешниот ручек ќе ви помогне да ги искористите преостанатите велигденски јајца.
Состојки:
- 1 кг сварен компир
- 300-350 г сувомеснати производи
- 4 варени јајца
- 4 кисели краставички
- 200-250 г сирење
- 1 домат
- 50 г маслинки
За преливот:
- 4 јајца
- 150 мл млеко
- 50 мл масло
Приготвување:
Сварениот компир ставете го во огноотпорен сад, преку него ставете ситно сечкани сувомеснати производи, потоа неколку варени јајца и сирење, а потоа повторно компир, јајца, сирење, сланина, па повторно компир, кисели краставички, маслинки, домати. Сето тоа прелејте го со измешани јајца, млеко и зачини.
Печете го во загреана рерна на 200 степени Целзиусови, 25-30 минути.
Коментарите се заклучени.