Посна турска мусака: Јадење што ги распамети и најголемите љубители на месо!
Совршен спој на вкусови!
Оваа мусака толку е вкусно што ќе ја правите и кога нема да постите
Потребни состојки:
- 1 килограм тиквици
- 500 грама домати
- 1 главица кромид
- 2 пиперки
- 2 компира
- 500 милилитри доматно пире
- сол и бибер по вкус
- малку маслиново масло
- врзоп мирудија
- врзоп магдонос
Приготвување:
Излупете ги тиквиците и исечете ги на резанки. Потоа, продинстајте ја секоја од нив неколку минути во маслиново масло. Во друг сад продинстајте го кромидот ситно исечкан, доматите, пиперките и компирите. Додајте зачини и тргнете ги од рингла.
Во соодветен сад за печење наредете ред тиквици и озгора распоредете го филот со домати. Повторувајте ја постапката додека не го потрошите материјалот и завршете ја мусаката со ред тиквици. Прелејте го сето тоа со доматно пире и ставете го во загреана рерна.
Кога течноста ќе зоврие, јадењето е готово. Таа приготвената мусака се сервира наросена со исечкана мирудија и магдонос, а по желба може да додадете и изрендан посен кашкавал.
Кога нема да постите, може да ја прелиете мусаката со кисело млеко. Добар апетит!