Вкусно пилешко што ќе го воодушеви целото семејство!
Состојки:
- 3 јајца
- 3 лажици млеко
- сол
- бибер
- шолја брашно
- 70 гр пармезан
- 150 гр презла
- 2 парчиња пилешки гради
- маслиново масло
- 6 лажици путер
- 1 лимон (парчиња)
- сок од еден лимон
- 1 дл бело вино
- 1 дл бујон
- 2 лажици копар
- 2 лажици сецкан магдонос
- 1 павлака за готвење
Приготвување:
Пилешките гради преполовете ги на половина по должината за да формираат четири парчиња. Покријте ги со пластична обвивка и лесно удирајте ги. Додадете сол и бибер.
Похувајте ставајќи ги прво во брашно, а потоа во јајца измешани со млеко, потоа во трошки од леб измешани со пармезан.
Печете на 200 степени додека пилешкото не позлати.
Во мала тава ставете две лажици путер и испржете ги парчињата лимон додека не ја променат бојата. Извади ги. Додадете го преостанатиот путер, виното, сокот од лимон и оставете да зоврие. Гответе околу пет минути. Додадете ја супа и варете уште пет минути додека не се намали. Додадете копар, павлака и магдонос.
Послужете го месото со сосот!
Како прилог испробајте: Леб без брашно и квасец: 1 парче ќе ве држи сити 6 часа!
ФОТО: Pexels