Похувано пилешко со сос од лимон

Испробајте

Вкусно пилешко што ќе го воодушеви целото семејство!

Состојки:

  • 3 јајца
  • 3 лажици млеко
  • сол
  • бибер
  • шолја брашно
  • 70 гр пармезан
  • 150 гр презла
  • 2 парчиња пилешки гради
  • маслиново масло
  • 6 лажици путер
  • 1 лимон (парчиња)
  • сок од еден лимон
  • 1 дл бело вино
  • 1 дл бујон
  • 2 лажици копар
  • 2 лажици сецкан магдонос
  • 1 павлака за готвење

Приготвување: 

Пилешките гради преполовете ги на половина по должината за да формираат четири парчиња. Покријте ги со пластична обвивка и лесно удирајте ги. Додадете сол и бибер.

Похувајте ставајќи ги прво во брашно, а потоа во јајца измешани со млеко, потоа во трошки од леб измешани со пармезан.

Печете на 200 степени додека пилешкото не позлати.

Во мала тава ставете две лажици путер и испржете ги парчињата лимон додека не ја променат бојата. Извади ги. Додадете го преостанатиот путер, виното, сокот од лимон и оставете да зоврие. Гответе околу пет минути. Додадете ја супа и варете уште пет минути додека не се намали. Додадете копар, павлака и магдонос.

Послужете го месото со сосот!

Како прилог испробајте: Леб без брашно и квасец: 1 парче ќе ве држи сити 6 часа!

 

ФОТО: Pexels

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.