Пилешки стек со кулен: Овој ролат од месо е вистински празник за непцата!

Пробајте!

Сочен филуван ролат од пилешко месо – одличен за ручек

Состојки:
  • 700 г пилешко бело месо
  • 7 листа кашкавал гауда
  • 100 г кулен сечкан на крукчиња
  • 3 јајца
  • 200 г лебни трошки
  • 40 г пармезан
  • 150 г екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“
  • 250 мл тартар-сос
  • 500 г компири
  • црн пипер
  • масло
  • сол

Приготвување:

1. Пилешкото бело месо се сече на 6 стека, се истенчува преку најлонско кесе со толчник за месо, се посолува и забиберува.

2. Секое парче се прекрива со крукчиња кулен и се нанесува по еден лист кашкавал гауда. Бочните страни на стековите се превиткуваат 1 см кон средината, а потоа месото се рола.

3. Ролничките се валаат во екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“, потоа во изматените јајца и на крајот во мешавината од лебни трошки и пармезан.

4. Панираните ролнички се пржат на врело масло додека заруменат од сите страни. Се вадат на хартиена салфетка, за да го впие вишокот маснотија.

5. Компирите се лупат и се сечкаат на стапчиња, па се пржат на врело масло. Похуваните стекови се послужуваат прелеани со тартар-сосот и со помфритот.

Извор: Добра храна

Вкусен и богат ручек што ќе ве засити: Пригответе пилешка мучкалица од рерна!
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време