Пилешка пита со тиквички: Брз ручек од рерна

Вистински летен оброк

ФОТО: Shutterstock

Вкус создаден за уживање

Состојки:
  • 700 грама млади тиквички
  • 100 грама пилешко филе
  • 1 главица кромид
  • 3 лажици кисела павлака
  • лажиче мед
  • 1 јајце
  • 100 грама сирење
  • 1 лажица масло
  • сол
  • бибер
  • други зачини по вкус
Приготвување:

Исечкајте го пилешкото на коцки и ставете го во чинија. Измешајте мед, павлака, бибер и сол, па прелејте ги коцките пилешко, измешајте и оставете ги да се маринираат.

Исечкајте го кромидот и пропржете го на масло додека не омекне. Излупете ги тиквичките, измијте ги, па изрендајте ги крупно. Зачинете ги со малку сол, па измешајте ги и со рака исцедете го вишокот вода од тиквичките. Изрендајте го сирењето.

Во сад ставете ги коцките пилешко, прелејте ги со една изматено јајце, наросете ги со рендано сирење, па додајте го и пропржениот кромид. Добро измешајте, па додајте ги тиквичките и повторно промешајте. По желба, додајте уште сол или други зачини.

Префрлете ја смесата во сад за печење обложен со хартија за печење, израмнете ја и печете ја 40-50 минути на 200 степени.

Овој феноменален оброк од тиквички е одличен и за вечера. Не содржи многу калории, а многу е вкусен и сочен. Добар е како ручек во летните месеци, кога тешката и масна храна не ни годи поради жештините.

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време