Бранко Попоски постојано изненадува со вкусни и оригинални рецепти
Нашиот гастро-мајстор Бранко Попоски овој пат не’ изненади со пикантно пилешко во сос од манго и ориз со вргањ. Повеќе негови вкусни рецепти може да најдете на неговиот инстаграм-профил @cookingwithbranko.
Состојки:
- 1 кг пилешки стек
- 200 мл крем-павлака
- 1 манго
- 200 мл млеко
- 1 мала шолја бело вино
- 2 шолји ориз
- 200 гр вргањ
- чили
- сол
- бибер
- босилек
- 2 лажици путер
- рукола
- пармезан
Приготвување:
1. Ставете го стекот да отстои во млеко 10 часа, па згответе го во претходно загреано тавче со 2 лажици путер. Динстајте го зачинетиот стек околу 15-20 минути.
2. Додајте шолја бело вино и манго сечкано на коцки, загревајте 15-20 минути, па додајте крем-павлака и загревајте додека зоврие.
3. Настрана пригответе го оризот со вргањ.
4. Сервирање: во тркалезна чинија ставете топка од приготвениот ориз со вргањ, па врз него додајте го пилешкото со манго и украсете со рукола и пармезан.
Уживајте во овој вкусен специјалитет!
Извор: Добра храна