Пикантна супа од леблебија за едноставен ручек
И покрај тоа што не спаѓа во класичните пролетни јадења, кои асоцираат разбудената природа, бидејќи може да се јаде во секое време од годината, сепак е многу вкусна и здрава
Станува збор за одлична опција за јадење што може да нè засити, особено ако е во комбинација со леблебија и морков.
За оние што сакаат зачини и малку пикантни вкусови, овој рецепт ќе биде нешто што долго време го барале, а со оглед на едноставниот начин на приготвување, дури и најголемите аматери во кујната нема да имаат проблем да ја зготват. Постојат неколку начини да се приготви крем-супа.
Во овој рецепт нема тестенини или пржени лебни ронки, туку домашна, зачинета и печена леблебија, што толку добро се вклопува во оваа пикантна супа.
Приготвување:
Загрејте го маслото од сусам во сад, па прелијте го со сецкан лук и додадете ги сите зачини и моркови исечени на помали парчиња. Гответе 2-3 минути, а потоа додадете ја густината и водата и варете најмалку 20 минути додека морковите не омекнат. Сè измешајте со блендер и додајте, путер од бадем, јаворов сируп и сок од лимон. Уште еднаш, измешајте сè, додајте сол и црн пипер по желба. Конечно, кога ја служите супата, посипете ја крцкава леблебија.
Прочитајте и: Најбрзата бисквит-торта: Кога ве мрзи да правите десерт, пригответе го ова за миг!
ФОТО: Unsplash