Уживајте во богатиот вкус на тестенините со пршута, кои дефинитивно ќе ги освојат дури и „најскептичните“ гурмани.
Се сечкаат 3 парчиња медитеранска пршута на квадратчиња и се пропржуваат на маслиново масло. Се додава малку бело вино, се меша додека да испари алкохолот, па се додава 1,5 дл неутрална павлака. Може да се стави и малку сол, но внимавајте – пршутата е солена!
*Доколку се случи сосот да е поредок, се додава лажица брашно и се меша сè додека се постигне саканата густина.
Во меѓувреме, се вари тестенината, а наша препорака се таљатели (се варат 10-15 мин.).
Се мешаат 200 г таљатели и сос, се додава сусам, а одозгора се ренда пармезан. Ако сакате босилек, можете да го ставите наместо пармезан.
Текст: Убавина и здравје
Фото: Delallo.com