Оригинална италијанска паста карбонара готова за 15 минути!

Брзо, лесно и вкусно

Ако немате многу време за приготвување на ручекот, со помош на овој рецепт ќе изгледате како професионалец во кујната!

Состојки:

  • шпагети
  • сол
  • 200 g гуанчали (панчета или сланина)

Состојки за сос:

  • 2 јајца
  • 1 жолчка
  • бибер
  • Изрендан пармезан


Прочитајте и:
Ова е најдобриот сос за шпагети: Се приготвува за 5 минути, а сите го обожаваат

 

Приготвување за две личности:

Во врела вода сипете 10 g сол и додадете ги шпагетите. Не ставајте масло, само повремено промешувајте за шпагетите да не се залепат.

Додадете го сецканото гуанчали (панчета или сланина).

Во тава ставете маслиново масло, а потоа додадете го гуанчалето.

Во сад изматете ги јајцата, па додадете им пармезан и бибер.

Намалете ја температурата во тавата за пржење, а кога гуанчалито ќе зарумени тргнете го од огнот и оставете да се олади.

Земете салфетка и од тавата соберете малку од маснотиите.

Додадете ги шпагетите (извадете една, ако не е целосно омекната оставете да се готви уште 4-5 минути) во тавчето и добро промешајте.

Немојте да чекате целосно да се оладат, додадете го сосот кои го направивте и повторно добро промешајте.

Важно е да не биде премногу загреано бидејќи јајцата не треба да бидат премногу зготвени.

Кога сервирате додадете уште малку изрендан пармезан и бибер.

Совет: За вистинско искуство, ако сакате да приготвите правилни шпагети карбонара, обидете се да пронајдете гуанчали. Тоа е италијанско суво месо направено од свински образ. Секако, панчетата може да биде добра замена.

 

ФОТО: Getty Images

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.