Одморете од брзата храна, пробајте чорба: Здрав и превкусен ручек кој ќе ве стопли и врати во живот

Рецепт

Чорбите посебно прилегаат во ладните зимски денови.

Освен што има неодолив вкус, преполна е со витамини, а може да ви послужи и како цел оброк.

Состојки:

500 гр пилешко бело месо

2 моркови

1 пашканат

1 магдонос

1 компир

1 главица кромид

Сон од ½ лимон

1 лажица сув зачин

½ лажица сол

1-2 жолчки (зависно како сакате, за прв пат ставете едно)

150 гр кисела павлака

Лист од магдонос

Подготовка:

Ситно исецкан кромид. Можете исто така, да го изблендирате или изрендате, бидејќи така многу ситен може набрзо да се издинса и нема да се гледа во чорбата. Лукот додадете го во чаша вода и лажица зачин, па ставете да се издинса. За тоа време подгответе го белото месо и зеленчукот.

Белото месо исецкајте го на ситни коцки и додадете го лукот кога чашата вода веќе ќе испари. Ставете повторно чаша вода кога ќе додадете месо, па оставете да се динса.

Морковот, пашканатот, магдоносот и компирот исчистете го и ситно исецкајте. Кога ќе испари скоро сета вода од издинстаниот лук и месо – ставете зеленчук, па доставете 2 литра вода. Додадете сол и оставете да зоврие, па намалете го огнот и оставете така да се готви додека не омекне. Повремено мешајте.

Кога се добро ќе се зготви и ќе омекне доставете вода колку што мислите дека треба, ако повеќе сакате да е густо ставете помалку и обратно. Повторно вратете на огнот да проврие. За тоа време заматете ги жолчките со павлака. Кога чорбата ќе проврие тргнете ја од огнот, па додадете ја смесата со јајца и павлака. Постепено ставајте и мешајте. Исцедете сок од лимон и послужете ја чорбата. При служењето можете слободно да ставите исецкан магдонос.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.